Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové

Litomyšl vás uvítá 19. 5. 2018 až 20. 5. 2018 na různých místech tohoto města proslulými Gastronomickými slavnostmi Magdaleny Dobromily Rettigové. V pořadí již 7. chuťové orgie předvedou mistři na slovo vzatí, milovníci dobrého jídla a pití
s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci vysoce kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí. Znovu tak vzdají hold Magdaleně Dobromile Rettigové, jenž je proslulou průkopnicí české kuchyně. Národní buditelka, básnířka, spisovatelka i autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli žila 11 let a je pochována na zdejším hřbitově. Hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, pečlivě servírovaly a vaření milovali.  

Téma 7. ročníku: „Pečité a sedliny“

Tato kapitola v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové je plná receptů na pokrmy z mas jatečních, z drůbeže
i zvěřiny v tradiční úpravě. Pečení předchází pečlivá příprava masa, naložení, špikování, pak pečení do měkka a mistrovské zapracování výpeku do lahodné omáčky. Sedliny, rosoly a sulcy jsou spojeny s masem. Jejich základem je želatina z klihových součástí nožiček a kůží. Výsledný produkt pak může být slaný i sladký. Skutečné lahůdkářské i cukrářské umění je opravdovou výzvou pro aktivní účastníky gastronomických slavností v Litomyšli. Sousedská husička na Smetanově náměstí je servírovaná pod širým nebem za hudebního doprovodu skupiny TŘEHUSK a zpěvu Sboru paní a dívek. Poukaz zakupte do 16. května v litomyšlském infocentru nebo na stránkách slavností.

Gastronomické soutěže

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše O kotlík starosty Litomyšle probíhá na otevřeném ohni. Při vaření si užijete spoustu legrace. Zaujme vás výzdoba stánku, oblečení kuchařů a součástí vaření je i kulturní program. Kotlík získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem. Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku Svíčková Open je pro všechny. Přihlaste se a přineste
v sobotu 19. května na litomyšlské náměstí uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků. Vítěz získá poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a diplom. Soutěž o nejlepší bábovku, kterou lze přinést v neděli 20. května spolu s receptem do infostánku na Smetanově náměstí. Na místě ji lze pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a nejlepší bábovka. Odměnu získají první 3 místa v každé kategorii. Abyste si mohli v klidu a pohodě vychutnat všechny lahůdky, rádi vás ubytujeme v našem penzionu Bludička. Neváhejte a zarezervujte si u nás pokoj ještě dnes.